Kotlety wykonane z jajek kurzych i szczypioru podane z ugotowaną fasolką szparagową. Jest to super smaczne danie fit. Zainspirował nas przepis Jakuba Kuronia. Inspiracja:
Składniki:
jajka kurze gotowane na twardo 4 szt.
kurze jajko 1 szt. świeże
szczypior
bułka tarta 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia
Sos pieczarkowy:
pieczarki 1 szt. duża
1 cebula mała
3 łyżki oleju roślinnego
śmietana 18% do zabielenia
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy 1 łyżeczka
woda przegotowana do podlania pieczarek
koperek do posypania
Opcjonalnie:
fasolka szparagowa 15 dag
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony szczypior, doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki mieszamy uciskając widelcem. Kroimy pieczarkę i cebulę w kostkę, smażymy na patelni z gorącym tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażące się pieczarki możemy podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 3 - 4 łyżki śmietany i całość mieszamy. Fasolkę szparagową myjemy, podcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z masy jajecznej formujemy kotlety obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ugotowaną fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz