piątek, 18 czerwca 2021

Jajeczne kotlety z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową.

 


Kotlety wykonane z jajek kurzych i szczypioru podane z ugotowaną fasolką szparagową. Jest to super smaczne danie fit. Zainspirował nas przepis Jakuba Kuronia. Inspiracja:


Składniki:

jajka kurze gotowane na twardo 4 szt.

kurze jajko 1 szt. świeże

szczypior 

bułka tarta 4 łyżki  

sól do smaku

pieprz do smaku

olej roślinny do smażenia


Sos pieczarkowy:

pieczarki 1 szt. duża

1 cebula mała

3 łyżki oleju roślinnego

śmietana 18% do zabielenia

sól do smaku 

pieprz do smaku

sos sojowy 1 łyżeczka

woda przegotowana do podlania pieczarek

koperek do posypania


Opcjonalnie:

fasolka szparagowa 15 dag


Wykonanie:

Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony szczypior, doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki mieszamy uciskając widelcem. Kroimy pieczarkę i cebulę w kostkę, smażymy na patelni z gorącym tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażące się pieczarki możemy podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 3 - 4 łyżki śmietany i całość mieszamy. Fasolkę szparagową myjemy, podcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z masy jajecznej formujemy kotlety obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ugotowaną fasolką szparagową.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz