Duszone pieczarki z cebulą i marchewką zabielone śmietaną, podane z ugotowanymi młodymi ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową.
Składniki:
pieczarki 8 szt. średniej wielkości
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
młode ziemniaki 6-8 szt. w zależności od wielkości
fasolka szparagowa 20 dag
natka pietruszki
koper
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18 % 2 łyżki
Wykonanie:
Wymyte pieczarki kroimy w ćwierć plastry, marchewkę w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni pod przykryciem. Obrane cebule kroimy w ćwierć plastry, solimy, pieprzymy i dodajemy do duszących się pieczarek, mieszamy i dusimy do miękkości marchewki, pieczarek i ładnego zeszklenia się cebuli. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy natkę pietruszki i koper, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. W między czasie gotujemy ziemniaki i fasolkę szparagową. Na koniec dodajemy do duszących się pieczarek śmietanę i dokładnie mieszamy. Duszone pieczarki podajemy z posypanymi koperkiem ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz