piątek, 2 lipca 2021

Duszone pieczarki, ziemniaki i fasolka szparagowa.

 


Duszone pieczarki z cebulą i marchewką zabielone śmietaną, podane z ugotowanymi młodymi ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową.


Składniki:

pieczarki 8 szt. średniej wielkości

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

młode ziemniaki 6-8 szt. w zależności od wielkości

fasolka szparagowa 20 dag

natka pietruszki

koper

sól

pieprz ziołowy

śmietana 18 % 2 łyżki


Wykonanie:

Wymyte pieczarki kroimy w ćwierć plastry, marchewkę w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni pod przykryciem. Obrane cebule kroimy w ćwierć plastry, solimy, pieprzymy i dodajemy do duszących się pieczarek, mieszamy i dusimy do miękkości marchewki, pieczarek i ładnego zeszklenia się cebuli. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy natkę pietruszki i koper, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. W między czasie gotujemy ziemniaki i fasolkę szparagową. Na koniec dodajemy do duszących się pieczarek śmietanę i dokładnie mieszamy. Duszone pieczarki podajemy z posypanymi koperkiem ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz