Bardzo smaczne talarki z mielonego mięsa oraz sera żółtego, usmażone w cieście i podane z ketchupem oraz z ugotowaną fasolką szparagową.
Składniki:
Talarki:
mięso mielone 500 g
cebula 100 g
czosnek 3 ząbki
pieprz czarny 5 g
majeranek 1 łyżeczka
sól 10 g
jajko kurze 2 szt.
ser żółty 150 g
Do podania:
szparagowa fasolka ugotowana
ketchup
Ciasto:
jajko kurze 2 szt.
sól 10 g
mąka 200 g
mleko 200 ml
Wykonanie:
Ciasto:
W miseczce robimy z podanych składników ciasto, takie jak na naleśniki.
Talarki:
Dodajemy do mielonego mięsa jajka, sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i startą cebulę. Dokładnie wyrabiamy mięso. Rozkładamy spożywczą folię i na niej układamy prostokąt z mielonego mięsa. Na rozłożone mięso układamy warstwę sera żółtego, startego na wiórki. Całość zwijamy za pomocą folii w baton. Zawijamy końce z obu stron. Baton wkładamy na 60 minut do zamrażalki. Po godzinie wyjmujemy baton, odwijamy z folii i kroimy w talarki o grubości 3 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Talarki zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiany kolor, kilkukrotnie przewracając. Musimy chwilę smażyć żeby mięso nie było surowe. Gotowe talarki z serem podajemy z ketchupem i ugotowaną fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz