wtorek, 29 czerwca 2021

Panierowane w cieście talarki z mielonego mięsa i żółtego sera.



Bardzo smaczne talarki z mielonego mięsa oraz sera żółtego, usmażone w cieście i podane z ketchupem oraz z ugotowaną fasolką szparagową.


Składniki:

Talarki:

mięso mielone 500 g

cebula 100 g

czosnek 3 ząbki

pieprz czarny 5 g

majeranek 1 łyżeczka

sól 10 g

jajko kurze 2 szt.

ser żółty 150 g


Do podania:

szparagowa fasolka ugotowana

ketchup


Ciasto:

jajko kurze 2 szt.

sól 10 g

mąka 200 g

mleko 200 ml


Wykonanie:

Ciasto:

W miseczce robimy z podanych składników ciasto, takie jak na naleśniki.


Talarki:

Dodajemy do mielonego mięsa jajka, sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i startą cebulę. Dokładnie wyrabiamy mięso. Rozkładamy spożywczą folię i na niej układamy prostokąt z mielonego mięsa. Na rozłożone mięso układamy warstwę sera żółtego, startego na wiórki. Całość zwijamy za pomocą folii w baton. Zawijamy końce z obu stron. Baton wkładamy na 60 minut do zamrażalki. Po godzinie wyjmujemy baton, odwijamy z folii i kroimy w talarki o grubości 3 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Talarki zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiany kolor, kilkukrotnie przewracając. Musimy chwilę smażyć żeby mięso nie było surowe. Gotowe talarki z serem podajemy z ketchupem i ugotowaną fasolką szparagową.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz