Gołąbkowa babka wykonana została z pozostałej główki kapusty po zdjęciu liści do gołąbków, oraz z farszu z mielonego mięsa wieprzowego, ryżu i jajka. Podana z sosem pomidorowym, jest bardzo smaczna.
Składniki:
starta na wiórki kapusta 500 g po odciśnięciu soków
mielone mięso wieprzowe 1 kg
ryż 200 g
jajko kurze 2 szt.
świeży lubczyk drobno pokrojony 3 łyżki
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
wywar pomidorowy z gotowania gołąbków 300 ml
mąka do zagęszczenia sosu 1 mała łyżeczka
Wykonanie:
Startą, odciśniętą kapustę mieszamy z mielonym mięsem, lubczykiem i ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzami, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz. Formę silikonową smarujemy olejem i układamy do niej ścisło farsz. Babkę równamy w formie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 90 minut. W między czasie przygotowujemy pomidorowy sos z wywaru w którym gotowały się gołąbki, zagotowujemy wywar i zagęszczamy go mąką. Po upieczeniu babki studzimy ją w piekarniku. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy kostkami wyciętymi z czerwonej papryki i zieloną natką lubczyku. Babkę podajemy polaną sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz