Gołąbki z młodej kapusty z farszem z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, podane z ziemniakami polane sosem pomidorowym.
Składniki:
młoda kapusta 2 główki
mielone mięso wieprzowe 1 kg
ugotowany ryż 200 g
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
domowa pasta rosołowa 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 ml
majeranek
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
lubczyk
natka pietruszki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 24 sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz zrobiony z mielonego mięsa i ryżu ugotowanego, doprawiony solą i pieprzami. Formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do większego garnka w którym dno wykładamy 2 liśćmi kapusty. Między układane warstwy gołąbków kładziemy gałązki lubczyku i suszoną włoszczyznę. Wierzch w garnku pokrywamy liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą z pastą rosołową i gotujemy 60-70 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy chochlą 500 ml wywaru. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wywarem i wlewamy go do garnka z gołąbkami. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut. Z części wywaru robimy sos, zagęszczając go mąką. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, całość polewamy sosem i posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz