Bardzo smaczna sałatka wielowarzywna o smaku słodko - kwaśnym na zimę. Sałatka jest idealna do dań głównych. Polecam.
Składniki:
kapusta biała 3 kg
marchew 1 kg.
cebula 4 szt.
papryka czerwona 5 szt.
ogórki śremskie 1,5 kg
sól niejodowana 4 łyżki
cukier 2 łyżki
szklanka oleju z pestek winogron (200 ml)
szklanka octu 10% (200 ml)
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, ogórki szatkujemy w plasterki (ogórków nie obieramy ze skórki),wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Dodajemy sól i cukier, wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy oliwę i ocet i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika wlewamy sok powstały z warzyw. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut od momentu wrzenia wody. Sałatkę po pasteryzacji studzimy i ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz