Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są kiszeniaki śremskie, najlepsze są małe, zdrowe ogóreczki.
Składniki:
śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)
sól niejodowana 3 łyżki
woda zimna (kranówka) 3 litry
łodygi i baldachy kopru
świeży czosnek 1 główka
chrzan kawałek 10 cm
słój 5 litrowy
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoju 5 litrowym na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek. W pojemniku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie (kranówce), próbujemy smak i zalewamy ogórki. Zamykamy słój i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy sprawdzić proces kiszenia. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz