Konfitura z aronii i śliwek, jest to konfitura z dużą ilością witamin i jest bardzo zdrowa.
Składniki:
aronia 4 kg (wcześniej mrożona kilka dni)
śliwki 1 kg Wydrylowane
cytryna 1 szt.
cukier 1 kg
pektyna (żelfix 3:1) 120 g
Wykonanie:
Owoce aronii i śliwki umieszczamy w emaliowanym garnku. Zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania dodajemy pektynę (żelfix 3:1) dokładnie mieszając i po trzech minutach dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru i pozbycia się wytworzonej piany. Po czasie gotowania rozdrabniamy blenderem na papkę. Papkę z owoców przecieramy przez sitko. Gotowymi powidłami napełniamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Powidła są idealne do herbaty, ciast itd.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz