Pyszny pieczony kartoflak, inaczej ziemniaczana babka, upieczona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem z daszkiem z wędzonego boczku :)
Składniki:
ziemniaki 5 szt. duże
kiełbasa śląska 1 szt.
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt. średnia
kurze jajka 2 szt.
wędzony boczek do wyłożenia na wierzch 13-14 plasterków
mąka 4 kopiaste łyżki
kasza manna 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
papier do wyłożenia formy
forma (keksowa duża)
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, kaszę manną, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie wykładamy formę (keksową dużą) papierem do pieczenia i chochlą wykładamy pulpę ziemniaczaną, równamy i wierzch wykładamy plasterkami wędzonego boczku. Pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza grzałki góra/dół. Upieczoną babkę ziemniaczaną podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną. Możemy również zimną babkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz