sobota, 21 sierpnia 2021

Pieczony kartoflak.

 


Pyszny pieczony kartoflak, inaczej ziemniaczana babka, upieczona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem z daszkiem z wędzonego boczku :) 


Składniki:

ziemniaki 5 szt. duże

kiełbasa śląska 1 szt.

czosnek 4 ząbki

cebula 1 szt. średnia

kurze jajka 2 szt.

wędzony boczek do wyłożenia na wierzch 13-14 plasterków

mąka 4 kopiaste łyżki

kasza manna 2 łyżki

sól 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

papier do wyłożenia formy

forma (keksowa duża)


Wykonanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, kaszę manną, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie wykładamy formę (keksową dużą) papierem do pieczenia i chochlą wykładamy pulpę ziemniaczaną, równamy i wierzch wykładamy plasterkami wędzonego boczku. Pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza grzałki góra/dół. Upieczoną babkę ziemniaczaną podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną. Możemy również zimną babkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz