Podany przepis jest na 23-25 bardzo pysznych krokietów.
Składniki:
2 słoiki 900 ml kiszonej kapusty (swojska)
1 kg. pieczarek
60-70 dkg boczku świeżego
2 cebule
4 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki domowej kostki rosołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
dobra garść majeranku
sól do smaku
Przepis na placki 23-25 sztuk
Składniki:
6 jaja
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżki oleju rzepakowego
4,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
Wykonanie placków:
Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Przygotowanie krokietów:
Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami domowej kostki rosołowej. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Po zagotowaniu, gdy widzimy że zaczęło wrzeć gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko 4 mm. Dodajemy sól, pieprze i majeranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz