Bardzo smaczne, soczyste wędzonki, idealne do kanapek. Polecam :)
UWAGA!!! Wędzone metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Surowiec:
Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1 kg
Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 0,85 kg
Składniki do solanki:
czosnek
liście laurowe 6
ziele angielskie 10 ziaren
peklosól 96 gram
cukier 15 gram
woda 700 ml
Peklowanie na mokro:
Ilość dni peklowania 4.
Wykonanie:
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 2-3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olchy. Wyjmujemy uwędzone wędzonki z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin do ostudzenia. Ostudzone wkładamy do lodówki. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz