czwartek, 25 listopada 2021

Wędzonki wieprzowe Marioli.

 


Bardzo smaczne, soczyste wędzonki, idealne do kanapek. Polecam :)

UWAGA!!! Wędzone metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha. 


Surowiec:

Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1 kg

Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 0,85 kg


Składniki do solanki:

czosnek

liście laurowe 6

ziele angielskie 10 ziaren

peklosól 96 gram

cukier 15 gram

woda 700 ml


Peklowanie na mokro:

Ilość dni peklowania 4.


W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy. 


Wykonanie:

Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 2-3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olchy. Wyjmujemy uwędzone wędzonki z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin do ostudzenia. Ostudzone wkładamy do lodówki. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz