niedziela, 21 listopada 2021

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z chrzanem.

 


Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku. Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.


Składniki:

policzki wieprzowe 7 szt.

mieszanka grzybowa 1 słoik  1062 ml

cebula 1 sztuka

liść laurowy 3 sztuki

ziele angielskie 8 ziaren

pieprz ziołowy 

sól

papryka słodka mielona

lubczyk suszony garść

domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka

suszona włoszczyzna 2 łyżki

skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu

śmietana 30% do zabielenia sosu

chrzan tarty 1 stołowa łyżka

wywar z podgrzybków 100 ml

sos sojowy ciemny 2 stołowe łyżki

buraki 3 sztuki ugotowane, starte na dużych oczkach


Wykonanie:

Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami, solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym smalcu wieprzowym na rumiany kolor. Usmażone policzki wykładamy na talerzyk a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. W między czasie w garnczku w 2 szklankach wody, wywarem z podgrzybków, z suszoną włoszczyzną i pastą rosołową gotujemy wywar do sosu. Gdy wywar zacznie się gotować do garnczka wkładamy usmażone policzki, grzybki i cebulę, gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chrzan, zagęszczamy sos oraz zabielamy śmietaną. Gotujemy ziemniaki, odparowujemy, tłuczemy. W między czasie smażymy na maśle pół cebuli drobno pokrojonej w kostkę i dodajemy starte buraczki, doprawiamy do smaku chwilę dusimy. Ziemniaki wykładamy na talerze, policzki kroimy w plastry, polewamy sosem z grzybkami i dodajemy duszone buraczki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz