Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku. Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.
Składniki:
policzki wieprzowe 7 szt.
mieszanka grzybowa 1 słoik 1062 ml
cebula 1 sztuka
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy
sól
papryka słodka mielona
lubczyk suszony garść
domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
chrzan tarty 1 stołowa łyżka
wywar z podgrzybków 100 ml
sos sojowy ciemny 2 stołowe łyżki
buraki 3 sztuki ugotowane, starte na dużych oczkach
Wykonanie:
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami, solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym smalcu wieprzowym na rumiany kolor. Usmażone policzki wykładamy na talerzyk a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. W między czasie w garnczku w 2 szklankach wody, wywarem z podgrzybków, z suszoną włoszczyzną i pastą rosołową gotujemy wywar do sosu. Gdy wywar zacznie się gotować do garnczka wkładamy usmażone policzki, grzybki i cebulę, gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chrzan, zagęszczamy sos oraz zabielamy śmietaną. Gotujemy ziemniaki, odparowujemy, tłuczemy. W między czasie smażymy na maśle pół cebuli drobno pokrojonej w kostkę i dodajemy starte buraczki, doprawiamy do smaku chwilę dusimy. Ziemniaki wykładamy na talerze, policzki kroimy w plastry, polewamy sosem z grzybkami i dodajemy duszone buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz