sobota, 20 listopada 2021

Parówki wieprzowe z szynki.

 


Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie są aż tak trudne do wykonania, wystarczy tylko troszkę chęci. 


Surowiec na 2 kg parówek:

szynka wieprzowa 1,2 kg

boczek wieprzowy bez skóry 0,8 kg

lodowata woda 100 ml


Przyprawy:

mleko w proszku lub skrobia ziemniaczana 10 g/kg (jako stabilizator)

pieprz biały 3 g/kg

gałka muszkatołowa 1 g/kg

kolendra 1 g/kg

papryka ostra 2 g/kg

gorczyca mielona 1 g/kg

sól wędzona 4 g/ kg

peklosól 14 g/kg

osłonka kolagenowa fi 21 mm lub inna


Peklowanie:

Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny). 


Rozdrabnianie:

Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę). 


Nadziewanie:

Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie osłonki kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe. 


Parzenie:

Parzymy 10-15 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz parówki temperatury 68 stopni Celsjusza.. 


Studzenie:

Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz