Bardzo smaczna przystawka. Salceson kroimy w grubsze plastry, pryskamy cytryną i czujemy smak. Polecam.
Składniki:
filet z morszczuka 1 kg
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
papryka czerwona połowa
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
jajka kurze 3 szt. (ugotowane na twardo)
groszek konserwowy 100 g
kukurydza konserwowa 100 g
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
pęczek kopru
pęczek natki pietruszki
żelatyna
wywar z gotowania warzyw 250 ml
Wykonanie:
Obraną marchew, pietruszkę i połowę papryki z 1 liściem laurowym i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości. Wywar zlewamy do szklanki, marchew, pietruszkę i paprykę studzimy. Ostudzone kroimy w większą kostkę. Rozmrożony, opłukany filet odciskamy z wody, kroimy w większe kawałki 4 x 4 cm, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, drobno pokrojony koper i natkę pietruszki, zielony groszek i kukurydzę. Mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy jajka na twardo. Moczymy w ciepłej wodzie 50 cm osłonki poliamidowej, zawiązujemy jeden koniec. Zagotowujemy wywar z warzyw,zalewamy nim żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy i ostudzoną wlewamy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy osłonkę farszem wciskając równo w pionie ugotowane jajka, zawiązujemy koniec osłonki, robimy pętelkę. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 60 minut. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut, wieszamy na kiju. Ostudzoną wkładamy do lodówki w prasce lub pionowo wieszamy. W lodówce chłodzimy minimum kilka godzin. Gotowy salceson kroimy w plastry i podajemy z plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz