sobota, 27 listopada 2021

Krokieciki z nadzieniem z masy makowej i czekolady.

 


Smaczne krokieciki zrobione z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej z czekoladą posypane czarnuszką. 


Składniki:

ciasto francuskie 4 opakowania

masa makowa z czekoladą

czarnuszka do posypania

jajko do posmarowania


Masa makowa:

250 gram maku

olejek migdałowy do smaku

pół szklanki cukru trzcinowego 

50 gram blanszowanych migdałów

50 gram orzechów włoskich

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

200 ml śmietanki 30 % 

gorzka czekolada 100 g

śmietana 60 ml 30% do polewy


Masa makowa:

Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak i bakalie przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.  Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej czekoladę i mieszamy do otrzymania polewy. Polewę czekoladową dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.


Wykonanie krokiecików:

Ciasto francuskie rozcinamy na 8 równych części, tak robimy i z drugim ciastem. Na każdy kawałek układamy masę makową i zawijamy w krokieciki. Uformowane krokieciki układamy na wyłożonej papierem  do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokiecików.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz