Smaczne krokieciki zrobione z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej z czekoladą posypane czarnuszką.
Składniki:
ciasto francuskie 4 opakowania
masa makowa z czekoladą
czarnuszka do posypania
jajko do posmarowania
Masa makowa:
250 gram maku
olejek migdałowy do smaku
pół szklanki cukru trzcinowego
50 gram blanszowanych migdałów
50 gram orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
200 ml śmietanki 30 %
gorzka czekolada 100 g
śmietana 60 ml 30% do polewy
Masa makowa:
Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak i bakalie przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej czekoladę i mieszamy do otrzymania polewy. Polewę czekoladową dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokiecików:
Ciasto francuskie rozcinamy na 8 równych części, tak robimy i z drugim ciastem. Na każdy kawałek układamy masę makową i zawijamy w krokieciki. Uformowane krokieciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokiecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz