czwartek, 16 grudnia 2021

Makaron łazanki z kiszoną kapustą i grzybami.

 


Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą z marchwią i żurawiną oraz z pieczarkami, mięsem wieprzowym i grzybami leśnymi. 


Składniki:

kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 1,5 kg Odciśnięta z soku

grzyby leśne, 1 słoik 900 ml w sosie własnym

pieczarki 50 dag

ścinki ze schabu 50 dag

pasta rosołowa 2 łyżki

olej 250 ml

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8 szt.

makaron łazanki 50 dag


Wykonanie:

W litrze wody z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy pokrojone w kostkę grzyby i mięso. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z soku kapustę, mieszamy i gotujemy 60 minut. Jeżeli po tym czasie kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Ugotowaną kapustę z mięsem i grzybami wykładamy na durszlak i odciskamy z wywaru. Wywaru nie wylewamy, możemy zużyć go do ugotowania kwaśnicy. Odciśniętą kapustę z mięsem i grzybami przekładamy do brytfanki z olejem, mieszamy dodając stopniowo odcedzony makaron łazanki. Dusimy na wolnym ogniu 10 minut.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz