środa, 15 grudnia 2021

Ciasteczka korzenne.

 


Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne. Polecam.


mąka pszenna Typ 450 30 dag

margaryny do pieczenia 20 dag 

cukier puder 10 dag 

2 żółtka kurze

Przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g

kakao 2 łyżki


Wykonanie:

Margarynę musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzoną margarynę. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz