Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne. Polecam.
mąka pszenna Typ 450 30 dag
margaryny do pieczenia 20 dag
cukier puder 10 dag
2 żółtka kurze
Przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g
kakao 2 łyżki
Wykonanie:
Margarynę musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzoną margarynę. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz