środa, 5 stycznia 2022

Chleb pszenny z makiem.

 


Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem, obficie posmarowanym pomadą. 


Składniki na 1 bochenek chleba:

mąka pszenna chlebowa (typ 750) 50 dag

125 ml ciepłego mleka

125 ml przegotowanej wody

olej 100 ml

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

drożdże świeże 30 gram


Na pomadę:

100 ml wody

1 czubata łyżeczka mąki

szczypta soli


Opcjonalnie:

pomada do posmarowania chleba

mak do posypania chleba


Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę mleka, mieszamy, przykrywamy i czekamy aż urosną. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto podwijając je pod spód, minimum dwa razy i formujemy bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ostrym nożem robimy ukośne 3-4 nacięcia. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W między czasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka, obficie smarujemy go pomadą, posypujemy makiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Wstawiamy również na dno piekarnika miseczkę z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.















Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. F a n t a s t y c z n y. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie podane jest 50 dag. Nie wiem czy to nie jest pomyłka czy nie miało być 500 dag?

    OdpowiedzUsuń