piątek, 7 stycznia 2022

Kurze jajka w sosie musztardowym z ziemniakami i ogórkiem.

 


Zapomniane, smaczne danie które warto sobie przypomnieć. Jest naprawdę smaczne.


Składniki:

4 jajka

1 szklanka bulionu warzywnego

1 cebula

3 łyżki musztardy

2 łyżki masła

1 łyżka soku z cytryny

2 płaskie łyżki mąki pszennej

sól

pieprz młotkowany

listki lubczyku

natka pietruszki

ziemniaki

marynowane ogórki


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, ugotowane obieramy ze skorupki i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w rondelku do jej zeszklenia. W słoiczku rozbijamy w 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki mąki i wlewamy do zeszklonej cebuli cały czas mieszając do połączenia się składników. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i lubczyku, musztardę i sok z cytryny, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Jajka podajemy z ziemniakami, sosem i ogórkiem marynowanym.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz