Galareta zrobiona z tylnych wieprzowych golonek, bez skóry.
Składniki:
golonki tylne 2 szt. (3 kg)
pasta rosołowa 1 łyżka
sól
pieprz
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
woda 2,5 litra
pojemniki po lodach (900 ml każdy)
cytryna
Wykonanie:
Golonki myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Z golonek zdejmujemy skórę i wkładamy do osolonej wody. Gotujemy około 2 godzin do miękkości golonek. Podczas gotowania zdejmujemy wytworzone się szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pastę rosołową. Gdy golonki będą miękkie kończymy gotowanie. Całość niech stygnie do momentu aż będzie nie gorące lecz ciepłe. Wyjmujemy golonki z garnka i oddzielamy mięso od kości, mięso rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzamy przez sitko. Myjemy pojemniki i do każdego pojemnika rozdzielamy równo rozdrobnione mięso. Mięso w pojemnikach zalewamy wywarem i czekamy aż wszystko będzie zimne. Zimne pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy z plastrami cytryny i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz