piątek, 31 grudnia 2021

Galareta z golonek.

 


Galareta zrobiona z tylnych wieprzowych golonek, bez skóry.


Składniki:

golonki tylne 2 szt. (3 kg)

pasta rosołowa 1 łyżka

sól

pieprz

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

woda 2,5 litra

pojemniki po lodach (900 ml każdy)

cytryna


Wykonanie:

Golonki myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Z golonek zdejmujemy skórę i wkładamy do osolonej wody. Gotujemy około 2 godzin do miękkości golonek. Podczas gotowania zdejmujemy wytworzone się szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pastę rosołową. Gdy golonki będą miękkie kończymy gotowanie. Całość niech stygnie do momentu aż będzie nie gorące lecz ciepłe. Wyjmujemy golonki z garnka i oddzielamy mięso od kości, mięso rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzamy przez sitko. Myjemy pojemniki i do każdego pojemnika rozdzielamy równo rozdrobnione mięso. Mięso w pojemnikach zalewamy wywarem i czekamy aż wszystko będzie zimne. Zimne pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy z plastrami cytryny i pieczywem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz