Kaszotto z mieszanką grzybów: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe, pieczarki, oraz z kostkami z szynki.
Składniki:
kasza gryczana 2 szklanki
bulion warzywny + wywar z grzybów 1,5 litra
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
mieszanka grzybowa w zalewie 1 słoik
lubczyk suszony 2 łyżki
papryka słodka 1 łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
sól do smaku
pasta rosołowa 2 łyżki
natka pietruszki lub bazylia do dekoracji
plastry szynki 3 szt.
przyprawa do mięsa
Wykonanie:
Wlewamy do garnka wywar z grzybów i bulin warzywny z pasty rosołowej, razem 1,5 litra, zagotowujemy. Dodajemy grzyby i na wolnym ogniu gotujemy. W między czasie na patelni smażymy plastry szynki z pokrojoną cebulą, przyprawione ziołami. Podsmażone plastry kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej pęcznienia. Jeżeli kasza będzie pęcznieć próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasza ładnie nam dojdzie. Gotowe kaszotto nakładamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki i konsumujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz