wtorek, 25 stycznia 2022

Kaszotto z grzybami i kawałkami szynki.

 


Kaszotto z mieszanką grzybów: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe, pieczarki, oraz z kostkami z szynki.


Składniki:

kasza gryczana 2 szklanki

bulion warzywny + wywar z grzybów 1,5 litra

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

mieszanka grzybowa w zalewie 1 słoik

lubczyk suszony 2 łyżki

papryka słodka 1 łyżeczka

pieprz czarny pół łyżeczki

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

sól do smaku

pasta rosołowa 2 łyżki

natka pietruszki lub bazylia do dekoracji

plastry szynki 3 szt.

przyprawa do mięsa


Wykonanie:

Wlewamy do garnka wywar z grzybów i bulin warzywny z pasty rosołowej, razem 1,5 litra, zagotowujemy. Dodajemy grzyby i na wolnym ogniu gotujemy. W między czasie na patelni smażymy plastry szynki z pokrojoną cebulą, przyprawione ziołami. Podsmażone plastry kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej pęcznienia. Jeżeli kasza będzie pęcznieć próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasza ładnie nam dojdzie. Gotowe kaszotto nakładamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki i konsumujemy.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz