niedziela, 23 stycznia 2022

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

 


Pulchne, miękkie racuchy z jabłkami o delikatnym smaku szarlotki. Polecam.


Składniki na 17 racuchów:

mąka pszenna typ 450 - 50 dag

drożdże świeże 4 dag

sól pół łyżeczki

cukier trzcinowy 3 łyżki

mleko 500 ml ciepłe

jajko kurze 1 szt.

jabłka 3 szt.

cynamon 1 łyżeczka

cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Robimy dołek w mące i do niego rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem o zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut żeby drożdże urosły. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy pozostałe ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane jabłka obrane ze skórki, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę i posypane cynamonem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut żeby ciasto podrosło z jabłkami. W między czasie nagrzewamy patelnię z olejem i łyżką nakładamy robiąc placki. Smażymy na rumiany kolor placków z obu stron. Usmażone racuchy osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach, posypujemy cukrem pudrem.
















Smacznego!!!

2 komentarze: