piątek, 4 lutego 2022

Chleb żytni na zakwasie (dwufazowy).

 


Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty w wykonaniu, zdrowy i smaczny.


Faza I Zrobienie zaczynu:

zakwas żytni 30 g

woda 320 g

mąka żytnia T 720 300 g





Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.


Faza II Zrobienie ciasta właściwego:

zaczyn z fazy I

woda 70 g  

mąka żytnia T720 200 g 

sól 11 g 

ziarno słonecznika i dyni do posypania 50 g 


Wszystkie składniki , fazę I i fazę II dokładnie mieszamy mikserem z końcówką do ciasta (5 minut). Gotowe ciasto wkładamy do wysmarowanej margaryną, posypaną otrębami żytnimi lub pszennymi formy keksowej dużej. Ciasto w formie równamy mokrą patką, posypujemy wierzch ziarnami słonecznika i dyni. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, ciasto musi podwoić swoją masę. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce, chłodzimy. Upieczony chleb najsmaczniejszy jest na drugi dzień.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz