wtorek, 1 lutego 2022

Salceson wieprzowy, biały.

 


Salceson wieprzowy zrobiony z policzków wieprzowych, ścinek mięsa od schabu oraz z dodatkiem skóry z tylnej, wieprzowej golonki. Salceson zrobiono w tekstylnej osłonce w kształcie wieprzowego żołądka.


Surowiec po ugotowaniu 1,25 kg:

ścinki ze schabu 60 dag

policzki wieprzowe 7 szt. 35 dag

skóra z golonki tylnej 30 dag

Osłonka tekstylna w kształcie żołądka 1 szt.


Przyprawy:

ziele angielskie 8 ziaren

liść laurowy 4 szt.

sól 20 g/kg (do smaku)

pieprz do smaku

kminek do smaku

czosnek suszony 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka


Wykonanie:

Wymyte mięsa, ziele angielskie i liście laurowe umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do zakrycia powierzchni mięsa, gotujemy do miękkości mięs, tak żeby nie było rozgotowane. Ugotowane mięsa wyjmujemy do miski i studzimy. Ostudzone mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, połowę skóry w paski a drugą połowę skóry ze szklanką wywaru rozdrabniamy blenderem na gładziutką papkę. Do papki dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Gotową papkę z przyprawami wlewamy do pokrojonych mięs, dokładnie wszystko mieszamy. Wcześniej moczymy w ciepłej wodzie sztuczny żołądek. Gotowym farszem napełniamy wymoczony sztuczny żołądek, zawiązujemy szczelnie i parzymy w temperaturze 80 stopni 90 minut. Po parzeniu studzimy. Schłodzony wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Możemy salceson przycisnąć deską do krojenia i obciążyć, żeby miał bardziej płaski kształt. Na drugi dzień możemy kroić w plastry i zajadać ze swojskim pieczywem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz