Salceson wieprzowy zrobiony z policzków wieprzowych, ścinek mięsa od schabu oraz z dodatkiem skóry z tylnej, wieprzowej golonki. Salceson zrobiono w tekstylnej osłonce w kształcie wieprzowego żołądka.
Surowiec po ugotowaniu 1,25 kg:
ścinki ze schabu 60 dag
policzki wieprzowe 7 szt. 35 dag
skóra z golonki tylnej 30 dag
Osłonka tekstylna w kształcie żołądka 1 szt.
Przyprawy:
ziele angielskie 8 ziaren
liść laurowy 4 szt.
sól 20 g/kg (do smaku)
pieprz do smaku
kminek do smaku
czosnek suszony 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyte mięsa, ziele angielskie i liście laurowe umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do zakrycia powierzchni mięsa, gotujemy do miękkości mięs, tak żeby nie było rozgotowane. Ugotowane mięsa wyjmujemy do miski i studzimy. Ostudzone mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, połowę skóry w paski a drugą połowę skóry ze szklanką wywaru rozdrabniamy blenderem na gładziutką papkę. Do papki dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Gotową papkę z przyprawami wlewamy do pokrojonych mięs, dokładnie wszystko mieszamy. Wcześniej moczymy w ciepłej wodzie sztuczny żołądek. Gotowym farszem napełniamy wymoczony sztuczny żołądek, zawiązujemy szczelnie i parzymy w temperaturze 80 stopni 90 minut. Po parzeniu studzimy. Schłodzony wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Możemy salceson przycisnąć deską do krojenia i obciążyć, żeby miał bardziej płaski kształt. Na drugi dzień możemy kroić w plastry i zajadać ze swojskim pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz