Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty w wykonaniu, zdrowy i smaczny.
Faza I Zrobienie zaczynu:
zakwas żytni 30 g
woda 320 g
mąka żytnia T 720 300 g
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Faza II Zrobienie ciasta właściwego:
zaczyn z fazy I
woda 70 g
mąka żytnia T720 200 g
sól 11 g
ziarno słonecznika i dyni do posypania 50 g
Wszystkie składniki , fazę I i fazę II dokładnie mieszamy mikserem z końcówką do ciasta (5 minut). Gotowe ciasto wkładamy do wysmarowanej margaryną, posypaną otrębami żytnimi lub pszennymi formy keksowej dużej. Ciasto w formie równamy mokrą patką, posypujemy wierzch ziarnami słonecznika i dyni. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, ciasto musi podwoić swoją masę. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce, chłodzimy. Upieczony chleb najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz