Bardzo smaczne calzonki z nadzieniem pieczarkowym i sera mozzarella. Z podanego przepisu wyszło 18 małych bardzo smacznych calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników.
Przepis na ciasto:
Składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 4 szklanki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Składniki na farsz:
pieczarki 5 szt.
ser mozzarella 125 gram
cebula 1 szt
natka pietruszki
koper
sól
pieprz ziołowy
oregano
Wykonanie farszu:
Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę, cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na 3 łyżkach oleju dusimy przyprawione pieprzem i solą pieczarki i cebulę, pod przykryciem. Jeżeli pieczarki będą już miękkie, odparowujemy wytworzoną z nich wodę, doprawiamy oregano, papryką mieloną słodką do smaku. Cały farsz mieszamy i studzimy.
Wykonanie calzone:
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu i po kulce sera mozzarella. Zlepione mini calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz