Bardzo smaczna i zdrowa, pieczeń z gęsi.
Surowiec:
filet z gęsi w całości bez skóry
mięso z 2 udek bez skóry
Przyprawy :
2 jajka,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki suszonych warzyw
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
1 łyżeczka curry,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
sól do smaku
dobra garść majeranku przetartego.
Wykonanie:
Mięsa mielimy, dodajemy wszystkie składniki, i musimy dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, układamy szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze musimy stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Smarujemy gęsim tłuszczem po wierzchu, oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz