sobota, 26 marca 2022

Pieczeń z gęsi.

 


Bardzo smaczna i zdrowa, pieczeń z gęsi.


Surowiec:

filet z gęsi w całości bez skóry 

mięso z 2 udek bez skóry

Przyprawy :

2 jajka, 

4 łyżki tartej bułki,

2 łyżki suszonych warzyw

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka suszu bazylii,

1 łyżeczka curry,

3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka tymianku,

sól do smaku

dobra garść majeranku przetartego.

Wykonanie:

Mięsa mielimy, dodajemy wszystkie składniki, i musimy dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, układamy szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze musimy stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Smarujemy gęsim tłuszczem po wierzchu, oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz