Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam.
Składniki:
morszczuk filet 4 szt.
1 szklanka ryżu 20 dag
suszona włoszczyzna 3 łyżki
por 5 cm (pokrojony w talarki)
cebula 1 duża
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryczka ostra 1 szt.
koncentrat pomidorowy
pomidory krojone 1 puszka
czosnek 2 zęby
domowa lub kupna kostka rosołowa
olej do smażenia
3 szklanki wody
Przyprawy:
Ostra papryka wędzona
Słodka papryka mielona
Sól
Pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
natka pietruszki
koper
Wykonanie:
Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego. Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko. Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie. Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło. I pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja.
Pasteryzacja:
Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz