sobota, 5 marca 2022

Paprykarz rybny z morszczuka.

 


Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam.


Składniki:

morszczuk filet 4 szt.

1 szklanka ryżu 20 dag

suszona włoszczyzna 3 łyżki

por 5 cm (pokrojony w talarki)

cebula 1 duża 

papryka czerwona słodka 1 szt.

papryczka ostra 1 szt.

koncentrat pomidorowy

pomidory krojone 1 puszka

czosnek 2 zęby

domowa lub kupna kostka rosołowa

olej do smażenia

3 szklanki wody


Przyprawy:

Ostra papryka wędzona

Słodka papryka mielona

Sól

Pieprz ziołowy

pieprz cytrynowy

natka pietruszki

koper


Wykonanie:

Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego. Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko. Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie. Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło. I pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja.


Pasteryzacja:


Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz