niedziela, 6 marca 2022

Pasztet z cukinii i marchwi.

 


Bardzo smaczny pasztet z cukinii, marchwi z dodatkiem boczku wędzonego.


Składniki:

cukinia młoda 1,3 kg. 

2 cebule

2 marchewki duże

20 g żółtego sera mozzarella

boczek wędzony 20 dag

3 jajka

2 szklanki bułki tartej

1/3 szklanki oleju

4 ząbki czosnku

2 łyżki suszu natki pietruszki

1 łyżeczka soli

1 garść majeranku

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 garść suszonego czosnku niedźwiedziego


Wykonanie:

Cukinie myjemy, trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny żeby puściła sok. Lekko odciskamy cukinię z wytworzonego soku. Marchewki także trzemy przez grubsze oczka, cebule kroimy w drobną kostkę. Do odciśniętej cukinii dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, cebule, starty ser, posiekany czosnek, zieleninę, jajka, bułkę tartą, boczek pokrojony w kostkę, olej i wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (duża keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 70-80 minut. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i zajadać. 













Smacznego !!!

1 komentarz: