Bardzo smaczny pasztet z cukinii, marchwi z dodatkiem boczku wędzonego.
Składniki:
cukinia młoda 1,3 kg.
2 cebule
2 marchewki duże
20 g żółtego sera mozzarella
boczek wędzony 20 dag
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżki suszu natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 garść majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 garść suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Cukinie myjemy, trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny żeby puściła sok. Lekko odciskamy cukinię z wytworzonego soku. Marchewki także trzemy przez grubsze oczka, cebule kroimy w drobną kostkę. Do odciśniętej cukinii dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, cebule, starty ser, posiekany czosnek, zieleninę, jajka, bułkę tartą, boczek pokrojony w kostkę, olej i wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (duża keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 70-80 minut. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i zajadać.
Pyszności, pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń