Upieczona szynka z ziemniakami, podana z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami. Poezja smaków. Polecam.
Składniki:
szynka wieprzowa 1,8 kg
1 kg młodych ziemniaków
1 słoik marynowanych prawdziwków
rękaw do pieczenia
Przyprawy do natarcia szynki po okresie peklowania:
1 łyżka musztardy (w musztardzie mieszamy wszystkie poniższe przyprawy )
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka bazylii
łyżka majeranku
łyżeczka granulowanego czosnku
4-5 łyżek oleju smakowego (ja użyłem olej bazylia czosnek)
Przyprawy do solanki, zaparzamy przez 5 minut:
4 listki laurowe
5 ząbków czosnku
6-8 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1 - marynata : Solankę robimy według tabeli Dziadka, peklujemy 4 dni. Do solanki dodajemy wywar razem z listkami i ziarenkami oraz czosnkiem z zaparzenia.
2 - Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty, osuszamy ręczniczkami papierowymi, osznurowujemy i wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Musztarda plus olej, przyprawy i mieszamy.
3 - Następnie nacieramy szynkę marynatą z każdej strony. Odstawiamy na 24 godziny.
4 - Po 24 godzinach godzinę przed pieczeniem wkładamy kilogram umytych małych młodych ziemniaków i obtaczamy je w przyprawach tych co była natarta szynka.
5 - Tak przygotowaną szynkę wkładamy razem z ziemniakami do rękawa, z jednej strony już zawiązanego dorzucamy łodygi lubczyku i pietruszki, następnie zawiązujemy drugi koniec rękawa i przekładamy na blachę do pieczenia. Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i pieczemy 2 godziny.
7 - Po 2 godzinach pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż po środku, lekko rozchylamy i dopiekamy 10 minut.
8 - Podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami, lub na zimno do kanapek, obie wersje są smakowite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz