poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Szynka wieprzowa peklowana pieczona w rękawie.

 


Upieczona szynka z ziemniakami, podana z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami. Poezja smaków. Polecam.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,8 kg

1 kg młodych ziemniaków

1 słoik marynowanych prawdziwków

rękaw do pieczenia

Przyprawy do natarcia szynki po okresie peklowania:

1 łyżka musztardy (w musztardzie mieszamy wszystkie poniższe przyprawy )

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka pieprzu czarnego

łyżeczka bazylii

łyżka majeranku

łyżeczka granulowanego czosnku

4-5 łyżek oleju smakowego (ja użyłem olej bazylia czosnek)

Przyprawy do solanki, zaparzamy przez 5 minut:

4 listki laurowe

5 ząbków czosnku

6-8 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1 - marynata : Solankę robimy według tabeli Dziadka, peklujemy 4 dni. Do solanki dodajemy wywar razem z listkami i ziarenkami oraz czosnkiem z zaparzenia.

2 - Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty, osuszamy ręczniczkami papierowymi, osznurowujemy i wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Musztarda plus olej, przyprawy i mieszamy.

3 - Następnie nacieramy szynkę marynatą z każdej strony. Odstawiamy na 24 godziny. 

4 - Po 24 godzinach godzinę przed pieczeniem wkładamy kilogram umytych małych młodych ziemniaków i obtaczamy je w przyprawach tych co była natarta szynka.

5 - Tak przygotowaną szynkę wkładamy razem z ziemniakami do rękawa, z jednej strony już zawiązanego dorzucamy łodygi lubczyku i pietruszki, następnie zawiązujemy drugi koniec rękawa i przekładamy na blachę do pieczenia. Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i pieczemy 2 godziny. 

7 - Po 2 godzinach pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż po środku, lekko rozchylamy i dopiekamy 10 minut.

8 - Podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami, lub na zimno do kanapek, obie wersje są smakowite.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz