Mięta pieprzowa zalana alkoholem 70 % jest nalewką leczniczą. Nalewka pomaga na dolegliwości żołądkowe takie jak wzdęcia, niestrawność, jest bardzo skuteczna. Zrobioną nalewkę przechowujemy w ciemnych butelkach wtedy nalewka nie będzie tracić koloru i będzie miała kolor ciemnozielony.
Składniki:
dwa spore pęczki mięty pieprzowej
07.l alkoholu 70%
Wykonanie:
1 - Miętę rwiemy w drobne kawałki.
2 - Wkładamy do ciemnej, najlepiej do zielonej butelki.
3 - Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 6 tygodni.
4 - Codziennie potrząsamy, mieszamy butelką.
5 - Po upływie 6 tygodni, oddzielamy alkohol od mięty.
6 - Wlewamy nalewkę do drugiej, ciemnej butelki i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Działanie:
Nalewka miętowa działa na bóle żołądka. Używana jest przy dolegliwościach żołądkowych takich jak, niestrawność i wzdęcia.
Dawkowanie:
W razie dolegliwości żołądkowych wypijamy 25 gram nalewki, przy większym bólu 50 gram.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz