Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym, smaczne, delikatne.
Składniki na 9 bułek z farszem:
mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
mleko 400 ml
jajko kurze 1 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 8 łyżek
jajko 1 szt. do posmarowania bułek
pestki z dyni do posypania
Farsz:
pieczarki 60 dag
cebula 3 szt.
natka pietruszki
sól
pieprz
olej 3 łyżki
Wykonanie farszu:
Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy łyżkę farszu z pieczarek, zagniatamy formułując bułkę. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz