środa, 4 maja 2022

Tort waniliowo czekoladowy.

 


Tort zrobiony z plastrów biszkopta, przełożonych kremem czekoladowym i waniliowym zrobionym z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany przez naszą 5 letnią wnuczkę, malinami, borówkami i dekoracjami kwiatków.


Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

Biszkopt:

jajka kurze 10 szt.

cukier 20 dag

mąka tortowa 30 dag

Kremy:

serek mascarpone 500 g

śmietana 30 % 400 ml

czekolada w proszku 3 łyżki

cukier puder 2 łyżki

aromat waniliowy 1 łyżeczka

Dodatki:

kwiatki i listki do dekoracji tortów

maliny

borówki amerykańskie

truskawki

płatki migdałowe

powidła ze śliwek 300 ml

Kawa do nasączania biszkoptów:

herbata

sok z połowy cytryny

Wykonanie biszkoptu: 

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

Wykonanie kremów:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na bardzo małych obrotach. Kram dzielimy na dwie połowy. Do jednej części kremu dodajemy czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników.

Wykonanie tortu:

Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go kawą, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu waniliowego, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem waniliowy a na boki czekoladowy. Tort dekorujemy owocami i płatkami kokosowymi. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz