Tort zrobiony z plastrów biszkopta, przełożonych kremem czekoladowym i waniliowym zrobionym z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany przez naszą 5 letnią wnuczkę, malinami, borówkami i dekoracjami kwiatków.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Biszkopt:
jajka kurze 10 szt.
cukier 20 dag
mąka tortowa 30 dag
Kremy:
serek mascarpone 500 g
śmietana 30 % 400 ml
czekolada w proszku 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
Dodatki:
kwiatki i listki do dekoracji tortów
maliny
borówki amerykańskie
truskawki
płatki migdałowe
powidła ze śliwek 300 ml
Kawa do nasączania biszkoptów:
herbata
sok z połowy cytryny
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremów:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na bardzo małych obrotach. Kram dzielimy na dwie połowy. Do jednej części kremu dodajemy czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników.
Wykonanie tortu:
Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go kawą, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu waniliowego, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem waniliowy a na boki czekoladowy. Tort dekorujemy owocami i płatkami kokosowymi. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz