Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salceson jest bardzo smaczny.
Surowiec:
Golonka tylna 1 duża szt. 1,6 kg.
golenie przednie 2 szt. 1 kg.
Przyprawy do farszu:
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
kminek mielony 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
liść laurowy mielony pół łyżeczki
czosnek granulowany pół łyżeczki
szklanka wywaru z gotowania
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone golenie i kość od golonki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Golonkę bez kości peklujemy na mokro 24 godziny (według tabeli Dziadka). Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki i gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej goleniami do miękkości mięsa. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z goleni, rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm. poliamidową. Parzymy 1 godzinę w temp. 75 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
UWAGA!!!
Podczas gotowania goleni i peklowanych mięs nie używamy przypraw suchych, przyprawy dodajemy do farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz