Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie czekoladowej, posypane migdałami i orzechami.
Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
200 gram białego maku
olejek migdałowy do smaku
pół szklanki cukru
50 gram blanszowanych migdałów
50 gram orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
200 ml śmietanki 30 %
gorzka czekolada 100 g
śmietana 60 ml 30% do polewy
Wykonanie:
Masa makowa:
Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały i skórki pomarańczowe, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rogaliki:
Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogaliki pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików. Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy skruszonymi orzechami i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz