środa, 8 czerwca 2022

Salceson wieprzowy z papryką i zielonym groszkiem.

 


Bardzo smaczny salceson, trochę inny, kolorowy i zdrowszy.

Składniki:

1 kg. łopatki wieprzowej

4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)

5 nóżek wieprzowych

groszek zielony 1 puszka

żelatyna 50 g

Przyprawy:

sól himalajska do smaku

pieprz czarny  1  łyżeczka

kolendra gnieciona  1  łyżeczka

pieprz kolorowy 1  łyżeczka

pieprz ziołowy 1  łyżeczka

papryka słodka, mielona 1  łyżeczka

kminek cały  1  łyżeczka

majeranek - 2 łyżki

gałka muszkatołowa  1  łyżeczka

ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki, 

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w dłoniach, a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatynę, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki i umieszczamy je w osłonce w której obkładamy papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu z salcesonem. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz