Bardzo smaczny salceson, trochę inny, kolorowy i zdrowszy.
Składniki:
1 kg. łopatki wieprzowej
4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)
5 nóżek wieprzowych
groszek zielony 1 puszka
żelatyna 50 g
Przyprawy:
sól himalajska do smaku
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
kminek cały 1 łyżeczka
majeranek - 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w dłoniach, a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatynę, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki i umieszczamy je w osłonce w której obkładamy papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu z salcesonem. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz