wtorek, 7 czerwca 2022

Kluski śląskie z wieprzowiną w sosie i kiszonymi buraczkami.

 


Wieprzowina w sosie podana z kluskami śląskimi i buraczkami.

Składniki:

kluski śląskie 10 sztuk

4 plastry schabu bez kości

1 mała cebula

suszone warzywa (korzeń selera, pietruszki, marchewki, pora)

1 mały słoiczek zmielonych kiszonych buraczków

smalec kaczy do smażenia

Przygotowanie sosu:

Wymyte plastry schabu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie nastawiamy 0,6 l wody do której wrzucamy 2 małe listki laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki suszonych warzyw, solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy kostki mięsa będą zarumienione łyżką cedzakową zbieramy z patelni i wkładamy do gotującego się wywaru w garnczku. Na tłuszczu po smażeniu mięsa smażymy połowę cebuli pokrojonej w kostkę, gdy cebula zarumieni się posypujemy dwoma łyżkami mąki pszennej i robimy zasmażkę którą połączymy razem z gotującym się mięsem w wywarze warzywnym. Po połączeniu z zasmażką gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Przed zakończeniem gotowania gulaszu próbujemy smakowo, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Przygotowanie buraczków:

Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i skwarkami z kaczki, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę połowę cebuli. Po zeszkleniu się cebuli wrzucamy ze słoiczka zmielone buraczki kiszone. Słoiczek płuczemy 1/4 szklanki wody i wlewamy wszystko do smażących się buraczków. Buraczki smażymy do momentu puszczenia przez nich soku i gdy zrobią się troszkę miększe. Doprawiamy pieprzem i posypujemy 1 małą łyżeczką mąki pszennej. Smażymy ciągle mieszając do momentu dobrego połączenia się mąki z pozostałymi składnikami.

Składniki na kluski śląskie:

6 ziemniaków, obrać pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości

skrobia ziemniaczana

sól

Wykonanie klusek:

Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski podajemy polane sosem z wieprzowiną i buraczkami. 














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz