Makaron spaghetti podany z ugotowanym z konserwy słoikowej sosem paprykowym.
Składniki:
makaron spaghetti 400 g (1 opakowanie)
konserwa słoikowa 330 g (1 słoiczek)
mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki
papryka czerwona słodka (mielona) 1 łyżeczka
pieprz ziołowy do smaku
koperek pół pęczka
natka pietruszki pół pęczka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól do gotowania spaghetti 1 łyżka
Wykonanie:
W małym garnczku zagotowujemy w litrze wody suszoną włoszczyznę z pastą rosołową. W między czasie wyjmujemy ze słoiczka konserwę i kroimy ją w kostkę. Pokrojoną konserwę wkładamy do gotującego się bulionu, dodajemy drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem do smaku oraz dodajemy słodką, mieloną paprykę. Ja do sosu soli nie dawałem, gdyż pasta rosołowa jest na tyle słona że nie trzeba było dodawać soli. Całość gotujemy na małym ogniu 5 minut. W zimnej, przegotowanej wodzie mieszamy mąkę i zagęszczamy sos. Zagęszczony sos chwilę gotujemy. Podczas gdy się gotował sos, gotujemy makaron. Ugotowany makaron spaghetti podajemy z ugotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz