Bardzo smaczne Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, cebulką.
Składniki:
ciasto na pizze
sos pomidorowy
pieczarki 2 szt.
cebula 1 szt.
boczek 4 plastry
ser mozzarella 4 małe kulki
natka pietruszki (drobno pokrojona)
Ciasto na pizze
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki typ 500 poznańska
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie:
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!
Farsz:
Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz