Orzeźwiająca, lekko kwaskowa, o delikatnym aromacie, nalewka z czerwonej porzeczki. Nalewki z owocu białej jak i czerwonej porzeczki, na swą delikatność, nie powinny macerować się dłużej niż 14 dni. Poddawanie dłuższej maceracji powoduje wydzielanie się z pestek owocu cierpkiego smaku.
Składniki:
czerwona porzeczka 1 kg
alkohol 60 % 1,5 l
cukier 40 dag
Opcjonalnie:
kardamon
kora cynamonu
laska wanilii
Wykonanie:
Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju, zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy do maceracji na okres 2 tygodni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 2 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 7 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny z wcześniej zlanym z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się, musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek i wlać ponownie do czystych butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz