poniedziałek, 25 lipca 2022

Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką.

 


Bardzo smaczne Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, cebulką.

Składniki:

ciasto na pizze

sos pomidorowy

pieczarki 2 szt.

cebula 1 szt.

boczek 4 plastry

ser mozzarella 4 małe kulki

natka pietruszki (drobno pokrojona)

Ciasto na pizze

Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

2 szklanki mąki typ 500 poznańska

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

4 łyżki oleju

0,5 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie:

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!

Farsz:

Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz