sobota, 16 lipca 2022

Kiełbasa biała, surowa.

 


Kiełbasa biała, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna parzona jak i pieczona.

Surowiec na 4,5 kg farszu:

Szynka wieprzowa 1,6 kg

karczek 1,3 kg

podgardle 80 dag

wołowina 80 dag

jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu

woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)

Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg 

pieprz czarny 2 g/kg 

majeranek 3 g/kg 

czosnek 6 ząbków

Rozdrabnianie:

szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm

karczek przepuszczamy przez sito 10 mm

podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm

wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm

Mieszanie i nadziewanie:

Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z pozostałymi przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać. Jeżeli chcemy parzoną to parzymy w 72 stopniach Celsjusza do temperatury wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza, to jest około 30 minut.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz