Kiełbasa biała, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna parzona jak i pieczona.
Surowiec na 4,5 kg farszu:
Szynka wieprzowa 1,6 kg
karczek 1,3 kg
podgardle 80 dag
wołowina 80 dag
jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu
woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)
Przyprawy:
sól warzona 18 g/kg
pieprz czarny 2 g/kg
majeranek 3 g/kg
czosnek 6 ząbków
Rozdrabnianie:
szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
Mieszanie i nadziewanie:
Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z pozostałymi przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać. Jeżeli chcemy parzoną to parzymy w 72 stopniach Celsjusza do temperatury wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza, to jest około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz