Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubata łyżka tej pasty odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.
Składniki:
seler z nacią 3 szt.
pietruszka z nacią 4 szt.
marchew 4 duże szt.
por 1 szt.
koper 4 pęczki
lubczyk 4 pęczki
olej 100 ml
Przyprawy:
kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram
Wykonanie:
Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm. Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz