czwartek, 7 lipca 2022

Rosołowa pasta warzywna.

 


Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubata łyżka tej pasty odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.

Składniki:

seler z nacią 3 szt.

pietruszka z nacią 4 szt.

marchew 4 duże szt.

por 1 szt.

koper 4 pęczki

lubczyk 4 pęczki

olej 100 ml

Przyprawy:

kurkuma 30 gram

curry 30 gram

100 gram soli himalajskiej

mielony liść laurowy 1 łyżeczka

mielone ziele angielskie 1 łyżeczka

czosnek granulowany czubata łyżka

zioła prowansalskie 30 gram

Wykonanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm. Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.










Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz