Pyszne, chrupiące placki z młodych ziemniaków.
Składniki:
Placki:
ziemniaki 12 szt.
jajko kurze 2 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
cebula 1 szt.
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżki
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce, połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Smacznego !!!
Pyszności do tego sos mięsny, mniamm.
OdpowiedzUsuń